Aktivitet er mere end bare motion


Moderat med mad, motion og aktiviteter er en god opskrift for at en hund skal trives. Men hvad er moderat? Det kan selvfølgelig opfattes individuelt og komme an på hundens race og alder blandt andet, men her giver vi dig nogle gode tips som forhåbentligt kan hjælpe dig og din hund på vejen til et langt og lykkeligt liv!
 
Som ejere er det selvfølgelig dig som har ansvaret for at din hund får en god mængde mad og motion. Motionen bør øges successivt og hvad du og hund kan finde på af aktiviteter, kan selvfølgelig komme an på hvilken race hunde er, dens alder, sundhed og selvfølgelig – dens vilje! Aktiviteter som jogging, gå spor, vandre, jage, lange gåture i skoven, svømme, trække eller agility er blot få gode former for motion.
 
Men aktivitet er så meget mere end bare motion. Det indebærer både fysisk og mental træning som begge er vigtige for at din hund skal trives. En hund som aktiveres giver som regel sin ejer færre problemer, både med henblik på sygdomme og  adfærdsmæssige forstyrrelser. Hunde har brug for aktivitet og selvom omfang og intensitet vareirere fra hund til hund så elsker de at blive udfordret. Godt for den mentale træning er for eksempel at gå spor, lave kontakt øvelser, søge efter gemt legetøj. Godbidder eller familiemedlemmer og lære sig nye tricks.
 
 

Kastration nedsætter stofskiftet

Overvægt hos din hund kan desværre få mange ubehagelige konsekvenser såsom led problem. Dårligere immunforsvar, diabetes. Leversygdomme og hjerteproblem. For lidt motion og for meget mad behøver dog ikke være den direkte årsag til at din hund er overvægtig.
 
Vidste du at hunde som kastreres får ca. 30% nedsat stofskifte end før de fik foretaget indgrebet? De bliver også minde aktive samtidigt med at de bliver mere sultne. Problem med stofskifte kan altså  være en årsag. Ældre hundes forbrænding mindskes også med alderen. Der er det vigtigt at huske på at tilpasse mængden af  foder.
 
Rastløse hunde aktiverer ofte sig selv ved at lede efter mad eller tigge. Meget sidder i hovedet, så ved at aktivere hunden så mindsker man deres fokus på mad. Aktivitet er nøgleordet!

Dogmans tip!

 

Over-, under- eller normalvægt?
Knyt din hånd, føl med fingrene over knoerne. Hvis ribbenene på din hund føles på samme måde når du trækker hånden over hunden, så er den for mager. Hvis du i stedet lægger hånden på bordet med håndfladen nedad og føler på knoerne, på samme måde skal det føles når du fører hånden over hundens ribben hvis den er normalvægtig. Vend hånden så håndfladen vender opad og føl efter på knoerne i håndfladen – på samme måde føles det når du mærker efter på en overvægtig hund med for meget fedt over ribbenene.
 
Opgrader skovturen
Når i er vant til at gå på skovstier så begynd at tage nye udfordrende ture i skoven, under andet ujævnt underlag for at aktivere forskellige muskler. Gå gerne ud i skoven med hunden løs eller i sporline og varier dit tempo så kunden får brugt forskellige gangarter. Møder i store sten og nedfaldne træer, er det en god mulighed at træne lidt på balancen også.
 
Til den mere veltrænede hund
Øg belastninger for din veltrænede hund med en rygsæk til hunde. Start med at vænne hunden til at gå med rygsækken helt tom og læg derefter noget let i og øg successivt. En veltrænet hund kan bære ca. 30% af sin egen vægt på en tur.
 
Tænk på
At hvalpe skal ikke motioneres før de er helt færdig udvokset. De leger og rør sig meget alligevel og det er rigeligt med korte gåture. Ved 7-10 måneders alder kan du begynde at øge distancen på gåturen, men generelt set, ingen motion inden 12 måneders alder.


Gode tips vedrørende maden
 

- Kast tørfoderet ud på græsplænen og lad hunden søge efter det eller hæld maden ned i en aktivitetsbold således at hunden skal arbejde for at få maden ud. Det tager længere tid for hunden at spise og det er en rigtig god aktivitet.
- Bland revet rå gulerod i maden. Det har et højt fiber indhold og giver god mæthedsfornemmelse.
- Del godbidderne op i mindre stykker og vælg gerne fedtfattige alternativer, såsom tørret kyllingefilé osv.


Om os


Dogman ApS

 
H.C. Ørsteds Vej 50 C
DK-1879 Frederiksberg C
Tel +45 46 48 75 42
Email:info@dogman.dk