Dyrlægens råd: ”Børst ofte tænderne”


Dårlige tænder er desværre blevet et normalt problem hos vores hunde i dag. De sidste par år har dette problem fået mere og mere opmærksomhed og vi er blevet bedre til at forebygge problemerne, men der er endnu mere vi kan gøre for vores fire-benede venners skyld.
- Som hundeejer er det vigtigt at du bruger tiden til at børste hundens tænder, siger dyrlæge Lena Myrenius.
Lena er legimiteret dyrlæge med specialist kompetence indenfor sygdomme hos hunde og katte. Hun arbejder som ansvarlig for tandklinikken på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg og lige præcis hundens mundpleje er det hun virkelig brænder for.
- Jeg arbejder meget med tænder og det er desværre meget almindeligt at hundene har problemer med tænderne, fortæller hun. Tandsten, inflammation i tandkødet og tænder der løsner er de mest almindelige problemer.
- Tand løsning er generelt den største bekymring. De fleste hunde burde få børstet tænder en gang om dagen for at indgå problem, at børste tænderne er det som har bedst effekt for en sundere mund hos hunden.

 

Begynd med hvalpen

Hun forklarer at der findes hunde som næsten aldrig får tandsten, mens en anden hund i samme race kan have store problemer.
- Det har til dels med den individuelle hund at gøre og dels at vi har valgt at avle hunde frem med kortene snude og kæbe, hvor tænderne havner skævt og har for lidt plads og meget kan derfor samles mellem tænderne.
Det kan være sådan at ikke alle hunde har brug for at få børstet tænder hver dag, men mit råd er at børste tænderne når de er hvalpe, så mærker du efterhånden hvilket niveau der kræves. Generelt set så har de små racer ofte mere tandproblem eftersom de har mindre plads i munden, fortæller Lena. Derimod er det ikke sukkeret i brødet du giver i skjul til din hund, som er den største synder.
- Karies ser vi ikke ofte hos hunde, men det mange ikke tænker på er at syren i nedfaldne frugter i haven kan give hunden store problem.

 

Tyggeben kan hjælpe

Hun fremhæver også at vores hundefoder i dag ikke på nogen måder er farligt.
- Ofte er det sådan at individet har anlæg for tandsten. Det er let at se om din hund har tandsten, så bliver der en tydelig brun rand på tanden.
Du børster hundens tænder med en almindelig lille og blød tandbørste. Vil du, kan du også bruge en fingerbøl eller et kompres af gazebind i stedet.
- Der findes tandpasta til hunde og katte, men man kan også blot bruge lunkent vand. Det er bevægelsen der er vigtig, forklarer Lena. Udover tænderne, skal du også gnide forsigtigt på tandkødet, derfor kan det være godt at starte med at bruge en finger, for at følelse med det.
- Visse bruger faktisk el tandbørste, griner Lena. Der findes også specielle tyggeben som hjælper til forbedring, men det er ikke sikkert at hunden tygger lige fordelt over hele tandrækken.
Har du en hund som du ikke kan komme til at røre i munden så kan et tyggeben være et godt alternativ, men du bør forsøge at komplettere med at børste tænder.
At forklare dyreejere om mundpleje er en hjertesag for Lena og mange andre dyrlæger.
Vi ønsker at de ved hvad de skal gøre også selvom det giver os lidt mindre arbejde, griner hun. Lad hundene gnave på ben og tørfoder og børst tænderne så ofte som det behøves. Det er vigtig!

Dyrlægen giver tips: Sådan plejer du din hunds tænder

- Hvis du ikke er vant til at se ind i hundens mund kan du sammen med din dyrlæge, begynde at gøre det når du alligevel er til vaccination eller andet dyrlægebesøg.
- Begynd allerede at se på hundens tænder når den er hvalp, så bliver både dug og din hund vant til denne rutine.
- Du behøver ikke begynde med en tandbørste, start med en fingerbøl eller kompres på fingeren som den første øvelse. Fingeren kommer bedre rundt i munden end en tandbørste gør.
- Forsiden er mest udsat for tandsten, ikke tygge overflader og indvendigt, derfor skal du være ekstra grundig på forsiden af tænderne.
- Bliver hunden besværet af tandpasta, brug da kun lunkent vand.
- Undgå gerne legetøj med for meget friktion da dette kan slibe emaljen ned på tanden. En tennisbold føles næsten som sandpapir når den bliver fugtig, hvis du tester at grubbe den mod din hånd og hunden kan faktisk gnave sine tænder helt ned til pulpen. Lad hunden lege med bolde, men lad dem ikke ligge og tygge på dem i længere tid. Køb gerne bolde med mindre friktion.Om os


Dogman ApS

 
H.C. Ørsteds Vej 50 C
DK-1879 Frederiksberg C
Tel +45 46 48 75 42
Email:info@dogman.dk